Duże zastosowanie oleju z drzewa arganowego

Olej arganowy jest zdobywany z drzewa arganowego, występującego tylko w południowo-zachodniej części Maroka. Przebieg jego pozyskiwania jest uciążliwy, ponieważ produkowany jest ręcznie.




olej arganowy sklep
Źródło: pixabay.com


Olej ten dzięki swoim przymiotom zdrowotnym i pielęgnacyjnym ma duże zastosowanie tak kuchni, jak i w kosmetologii. Jednakże docenia się go nie tylko z owego powodu.


Olej arganowy sklep oferuje w dwóch rodzajach. Do celów spożywczych robi się z uprażonych nasion drzewa arganowego. Charakteryzuje się ciemnozłotym kolorem i oryginalnym orzechowym smakiem i zapachem. Z kolei olej arganowy dla celów kosmetycznych wyciska się z nieprażonych nasion. Jest on o wiele jaśniejszy aniżeli ten przeznaczony do jedzenia i posiada nieznacznie kwaskowy zapach.


Substancje zawarte w tym oleju mają przymioty pielęgnujące. Antyoksydanty, w tym witamina E przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, a więc zapobiegają powstawaniu zmarszczek i zmniejszają już te będące. W związku z tym olej arganowy jest proponowany przede wszystkim do pielęgnacji skóry dojrzałej z oznakami starzenia, podrażnionej, zniszczonej. Poza tym chroni cerę przed czynnikami zewnętrznymi. Polecany jest również ludziom ze schorzeniami takimi jak łuszczyca, czy egzema.


Ludzki szkielet
Dziennikarz: Thomas Quine
Źródło: http://www.flickr.com


Olej arganowy jest bardzo doceniany przez kucharzy, przydaje daniom europejskim orientalną nutę. Na jego podstawie jest możliwość sporządzić sosy i zalewy. Jest również znakomitym uzupełnieniem do potraw rybnych i mięs.




Najlepiej go dołączać do dań wprost przed podaniem, w ten sposób, by nie utracił swoich naturalnych własności. Niewskazane jest stosowanie go do smażenia.
18/01/18, 11:07:11
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.